Els Premis de Promoció de la Salut 2024 reconeixen els millors treballs de les universitats catalanes

Aquest 12 de desembre, la Sala de Juntes de l’edifici de Rectorat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha acollit l’acte de lliurament dels Premis de Promoció de la Salut 2024, organitzats per la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables (Xarxa US.Cat). L’esdeveniment, que ja arriba a la seva tercera edició, ha reconegut el treball d’estudiants de grau i màster que han destacat per les seves aportacions en la promoció de la salut i el benestar. L’acte ha reunit membres de les diferents universitats així com dels departaments de Salut i Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya amb qui es col·labora estretament en iniciatives vinculades a la promoció de la salut i a l’ODS 3: “Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones”.

La Comissió d’avaluació ha estat formada pel Dr. Lluís Capdevila (Universitat Autònoma de Barcelona), el Dr. Francisco Cegri (Universitat de Barcelona), el Sr. Albert Giménez (Departament de Salut) , el Sr. Rubén Gordillo (Departament de Recerca i Universitats) i la Dra. Clara Prats (Universitat Politècnica de Catalunya) que s’han encarregat de triar els treballs guanyadors d’entre els finalistes proposats per les diferents universitats.

Treballs guardonats en la categoria de Treballs de Fi de Grau

  • Eva González Estévez (UAB) pel treball ‘Projecte NAT: Beneficis de la pràctica del senderisme de la població urbana a Catalunya’, que destaca per la seva innovadora proposta per connectar la natura amb la salut urbana. 
  • Marina Josa Tomàs (UVic-UCC) amb ‘Physical Activity as a Measure of Improvement of Anxious-Depressive States and Social Support in the Elderly’, un treball centrat en l’abordatge de la soledat no desitjada en la gent gran.
  • Ignacio Macias Martínez (UOC) pel projecte ‘Diseño y desarrollo de aplicación para la detección de señales de alerta temprana de riesgo de suicidio mediante mensajes de texto de redes sociales y técnicas PLN’’ que integra una solució tecnològica en un tema de gran impacte social com és la prevenció de les conductes suïcides.
Eva González, del Grau de psicologia de la UAB i Daniel Crespo, rector de la UPC
Marina Josa, del Grau de medicina de la UVic-CC i Ana Bocio, subdirectora regional al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre del Departament de Salut.
Ignacio Macias, del Grau de Ciència de Dades Aplicada (UOC) i Mercè Puig Rodríguez-Escalona, secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya del Departament de Recerca i Universitats.

Treballs guardonats en la categoria de Treballs de Fi de Màster:

  • Núria Rodríguez Martínez (UB-UAB) pel treball ‘Inducción de diarrea asociada a antibióticos en rata para estudiar el efecto preventivo de un probiótico: puesta a punto’, per la seva investigació en un àmbit rellevant per a la salut humana. 
  • Anna Sallés Rius (URV, UB, UPC) pel treball ‘Pattern inference from sequence collections of textual clinical records using node embeddings and a dynamic time warping based algorithm for diagnosis prediction’, sobre l’ús de dades clíniques per predir diagnòstics i promoure hàbits saludables.
  • Alba Sojo Gracia (UAB), pel treball ‘El sueño como aliado para una vida saludable’, que desenvolupa una guia didàctica innovadora per millorar la qualitat del son com a pilar de la salut.
Núria Rodríguez, del màster en Immunologia Avançada (UB, UAB) i Mercè Puig Rodríguez-Escalona, secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya del Departament de Recerca i Universitats.
Anna Sallés, del màster universitari en intel·ligència artificial (UB, UPC, URV) i Ana Bocio, subdirectora regional al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre del Departament de Salut.
Alba Sojo del màster en Estil de Vida Saludable i Sostenible (UAB) i Daniel Crespo, rector de la UPC.

Durant l’acte, s’ha posat en relleu el paper de la Xarxa US.Cat com a motor de canvi a les universitats en la promoció d’hàbits saludables i en la transferència de coneixement amb impacte directe a la societat, i s’ha convidat a continuar treballant per fer de les universitats espais cada vegada més saludables i inclusius per la comunitat universitària.